Bitka med spoloma

12 FEB 2020


Drama. Komedija. Vznemirjenje. Tenis. Bitka. Ženska vs. moški.


Pred nekaj dnevi sem pogledala odličen športni film - Battle of the Sexes. Gre za leta 2017 posnet biografski športni film o teniški bitki med Billie Jean King in Bobby Riggs. Film ni zgolj za ljubitelje tenisa, temveč za vse ljubitelje športa. Film odpira mnogo perečih tem, v ospredju pa je bitka za enako plačilo med moškimi in ženskami. Priznam, da me je film kar posrkal vase, kar nisem mogla nehati gledati. Filmi o bitkah za enakopravnost žensk vedno v meni vzbudijo močne občutke.

tenis

V številnih športih so ženske še vedno obravnavane kot manjvredne. V najbolj gledanih športih kot so nogomet, košarka, kolesarstvo se govori samo o moških, ženske dobivajo minimalno medijske pozornosti. Posledično so moški športniki še vedno bolje plačani od ženskih. O športnih dogodkih moških se ogromno poroča, o ženskih pa le malo. Izjeme seveda obstajajo, predvsem v atletiki in zimskih športih. Dejstvo pa je, da si morajo ženske medijsko pozornost krvavo izboriti. Le redki filmi so bili posneti o ženskih športnicah, praviloma so v ospredju moški.

Pa so ženske v športu res tako manj zanimive od moških? To je bil namreč argument v filmu. Da si vsi želijo gledati moške in da ženske ni zanimivo gledati. Sama lahko povem na primeru odbojke, da je igra nedvomno drugačna, ne pa bolj nezanimiva. Borba je ostrejša, traja dlje, ker ni toliko fizične moči, da bi napade zaključili takoj.

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti.

V Sloveniji je veliko odvisno od uspehov naših športnikov. V športih, kjer so tudi ženske v vrhu, je nedvomno zanimanje tudi za ženske. Podelitev imamo tako za športnika kot tudi zašportnico leta, a roko na srce je bolj prestižna moška, če nimamo res opravka z ultra zveznico kova Tina Maze. Ženskam je še vedno težje kot moškim, enakopravnost pri plačilu in medijski pozornosti zagotovo ne obstaja. Vse v življenju si je treba izboriti in ta bitka bo trajala še dolgo.« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document