Sto nutricionistov, sto mnenj!

17 FEB 2020


Le kako laik na področju prehrane ve, kaj je zdrava prehrana in kaj ne?

Način prehranjevanja je zelo pomemben za zdravo življenje, se pa mnenja o zdravih načinih prehranjevanja zelo razlikujejo. Za nutricioniste velja tako kot za odvetnike – sto nutricionistov, sto različnih mnenj. Nutricionisti oziroma prehranski svetovalci zagovarjajo različne načine prehranjevanja, ki jih tudi podkrepijo z različnimi raziskavami. Eni pravijo, da je ena stvar dobra, drugi da taista stvar ni dobra. Za povprečnega človeka zelo konfuzno in neugodno.

Nedvomno so živila, za katere so si tudi nutricionisti enotni, da organizmu škodijo. Žal noben nutricionist ne bo predlagal izdelkov iz bele moke, sladkane pijače, predelane hrane, tortic, čipsa ipd. Imamo pa najrazličnejše diete in koncepte oziroma stile prehranjevanja – dieta po Montignacu, DASH dieta, Mediteranska dieta, LCHF dieta, paleo dieta. Eni prisegajo na maščobe in beljakovine, drugi na ogljikove hidrate. Eni prisegajo na meso, drugi pravijo, da je meso nezdravo. Informacij v medijih je ogromno in povprečen človek se res težko znajde.

Sama ne skrivam tega, da mi je zelo blizu vegetarijanstvo, saj obožujem zelenjavo in moja kosila so praviloma sestavljena iz ogromno zelenjave. Mlečne izdelke poskušam minimizirati, saj opažam, da se moje telo ne odziva najbolje na njih. Prav tako morsko hrano in mesne izdelke, ki si ju privoščim le občasno. Vse to so živila, ki jih telo težje razgrajuje in me zato upočasnijo in uspavajo. Ampak, če je to vsake toliko časa in vzamete to v zakup, ne vidim problema v tem.

težave s prehrano

Na koncu je bistveno, da človek je to, po čemer se dobro počuti. Posameznik lahko kmalu ugotovi, kaj njegov organizem sprejema dobro in česa ne. Če poje nekaj, kar mu da kratkoročni užitek, je sam odgovoren za to, da bo njegovo počutje slabše. Sama najbolj ne maram nasilnega vsiljevanja mnenj. Imam prijatelje, ki ostro zagovarjajo različne načine prehranjevanja, kar me zelo odbija. Odlično pa so mi izobraževanja o različnih prednostih in slabostih posameznih živil. Vsak mora sam priti do spoznanja, kaj je zanj dobro in kaj ne.

Na blogu Migaj zdaj bomo poskusili ponuditi čim več različnih mnenj prehranskih svetovalcev, da spoznate različne načine prehranjevanja, različna mnenja, prednosti različnih živil, morda spoznate še kakšno novo živilo. Naš namen je predvsem te izobraziti. Na tebi pa je, da najdeš optimalni način prehranjevanja zase in za tvoje zdravje. Če boš kdaj rabil pomoč, pa te lahko usmerimo na enega izmed prehranskih svetovalcev. Piši nam na info@migajzdaj.si.

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti.« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document