STROČNICE IN NJIHOVA SUPER MOČ

10 MAR 2020


Napisala Anja Furlan, svetovalka na področju prehrane in vadbe pri programu PrejPotem.


Stročnice bi lahko poimenovali kar »superživilo« (a tega izraza ne smemo uporabljati), saj imajo toliko koristnih učinkov na naše zdravje. Anja Furlan pravi, da je zelo pomembno je, da bi postale kar stalnica v našem dnevnem jedilniku. Glede na okolje, v katerem živimo, in cenovno dostopnost je to povsem mogoče.

Katere stročnice sploh poznamo?
Najverjetneje smo že vsi slišali za fižol in grah, potem pa so tu še leča, čičerika, soja, bob, vinja in arašidi. Ja, arašidi! Marsikdo misli, da so to oreščki (zaradi hranilne sestave, ki je res podobna ostalim oreščkom), a botanično spadajo med stročnice (vendar ne pretiravajte z njimi).

Stročnice imajo samo ugoden/pozitiven učinek na zdravje človeka
Stročnice so edine v »prehranski piramidi« v dveh skupinah, in sicer med beljakovinami in vlakninami (vlaknine so bistvene za prebavo in prevencijo raka).

Z njimi ne zaužijemo prehranskega holesterola in nasičenih maščob, za kar nam je telo hvaležno. Holesterol in nasičene maščobe so povezane z boleznimi srca in ožilja.

stročnice

Vsebujejo pa veliko kalija, B kompleksa, malo rastlinskih maščob in ne vsebujejo natrija. So izjemno dober vir številnih polifenolov, protirakotvornih fitohranil, pozitivno vplivajo na uravnavanje krvnega sladkorja (visoka vsebnost vlaknin), holesterol. Naj omenim tudi, da imajo nizko glikemično obremenitev – ta je zaželena pri razbremenitvi delovanja trebušne slinavke, sitosti in tudi pri hujšanju.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, stročnice vzdržujejo našo dobro prebavo in omogočajo močnejši imunski sistem, saj so vlaknine in tudi odporni škrob iz stročnic hrana našim dobrim bakterijam.

Prav tako stročnice upočasnjujejo staranje in telo spodbujajo k tvorbi kolagena (pri pravilnem konceptu prehranjevanja torej kolagenski dodatki odpadejo, saj s hrano telo spodbudimo k zadostni tvorbi kolagena, ki ga telo lahko najbolje izkoristi). Skoraj ni razloga, da jih ne bi začeli dnevno uživati.

fižol vs meso

Napenjanje… Kaj pa naj s tem?

Neprebavljivi delček OH res lahko povzroča neželeno napenjanje. Pa vendar ni rešitev, da stročnice zato črtamo iz jedilnika, ampak da se jih naučimo pravilno pripraviti in umestiti v jedilnik.

Morda nekaj nasvetov, kaj lahko naredimo:
1. Vpeljujemo jih počasi, da ima telo možnost prilagoditve.
2. Leča in grah sta stročnici, ki v večini napenjata manj, zato lahko začnete s tem.
3. V namaze, solato, polivke, dodajajmo limonin sok.
4. Uporabljajmo začimbe, ki pomagajo pri manj napenjanja – kumina, česen, lovorjev list,…
5. Če jih uživamo redno, se čez čas telo prilagodi in napenjanje je manjše/izzveni.
6. Stročnice kuhamo 2-3min, namakamo čez noč, speremo in zamenjamo vodo, dodamo začimbe in kuhamo. Vodo od stročnic nikar ne zavrzite, saj je polna hranljivih snovi. Uporabite jo pri pripravi juhe, kuhanju npr. rižote, enolončnice, polpetih, namazu…

Več dejstev o stročnicah, pripravi in njihovem učinku na zdravje, pa lahko slišite na predavanjih PrejPotem v sklopu 10-tedenske delavnice.

Uporaba stročnic
Stročnice so vsestransko uporabne. Iz njih lahko pripravimo namaz, juho, solato, jih dodamo v enolončnico, rižoto ali pa kar v sladice. Za vas sem pripravila recept za odlične brownije, ki so prava poslastica po nedeljskem kosilu.

BROWNIE IZ FIŽOLA
Potrebujete:
- 400 g rdečega fižola (kuhanega)
- 200g datljev, ki jih z vodo zmiksate v datljevo pasto
- 1 zrela banana, 2 zmiksani jabolki (ali dušeni)
- 60 g pravega kakava
- 1čž burbonske vanilije
- ovsen napitek za lažje miksanje (po potrebi)
- 55 g ovsene moke (ali zmeljemo ovsene kosmiče v moko)
-  ½ vinskega kamna, malo soli
- ½ skodelice na koščke nalomljene temne čokolade (70-85%) ali skodelica narezanih orehov

Vse sestavine damo v multipraktik in zmiksamo v gladko zmes. Rahlo vmešamo koščke temne čokolade oz. orehe. Gosto zmes stresemo v pekač prekrit s peki papirjem in pečemo 30 minut na 200°C. Narežemo in postrežemo, lahko okrasimo z Rokovim arašidovim maslom.

Če vas zanima še več okusnih receptov iz stročnic, lahko sledite Anji Furlan na njenem FB in IG profilu.
« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document