Plesna poezija – si upaš?

31 MAR 2020


Glasba, stisk rok, objem, veselje, strast – ni lepšega kot ples!


Ples je vizualno eden najlepših športov. Ne samo, da se pri plesu konkretno razgibamo, preko njega izražamo tudi svoja čustva. Ples je sprostitev, ki krepi telo in duha. Ob plesu vse naše težave za trenutek izginejo in nas prevzame občutek sreče in veselja. Nekateri plesi se plešejo zgolj v paru, druge lahko plešemo tudi sami. Vrst plesov je ogromno, najbolj klasični so standardni (angleški valček, dunajski valček, tango, slowfox, quickstep) in latinskoameriški plesi (samba, cha cha, rumba, passo doble, jive, salsa). Poleg tega pa poznamo še mnogo drugih plesov, kot so balet, polka, sodobni ples, swing, hip hop, bachata, kizomba, afrosodobni plesi, reggaeton ipd. Vedno se najde neka zvrst, ki bo ustrezala posamezniku.

ples

V Sloveniji imamo zelo razvito plesno kulturo, v državi je veliko svetovnih in evropskih prvakov v različnih plesnih zvrsteh. Posledično imamo tudi veliko plesnih šol, kjer se plesnih korakov lahko nauči kdorkoli. Te šole večinoma nudijo tudi preplesavanje, da se plesne korake še dodatno utri. Poleg tega pa obstajajo še številni lokali, kjer organizirajo večere, namenjene posameznim plesnim zvrstem. Izbire je ogromno, ko se enkrat opogumiš in odločiš za ples. Naj ti predstavim mojo zgodbo s plesom.

Nikoli se mi ni zdelo, da bi bila plesno nadarjena. V tretjem in četrtem razredu osnovne šole sem sicer plesala v ritmično-gimnastični skupini, ampak tam je bil fokus na gimnastičnih elementih, ne pa na miganju z boki. Ko je skupina razpadla, sem ples popolnoma opustila, razen redkih udeležb na šolskih plesih ali bolj nerodnega miganja v diskotekah. Je pa v meni vedno bolj rasla želja, da bi začela plesati salso. Ko mi je bivši partner za rojstnodnevno darilo kupil tečaj salse, sem bila navdušena. Na tečaju sem ugotovila, da se stalno menjava partnerje, kar mi ni bilo všeč, saj sem želela plesati z njim. Po dveh mesecih sva obupala, saj nama ni šlo najbolje. Doma nisva vadila, nisva hodila preplesavati in znanje se je zelo kmalu izgubilo. Ko pa sva se čez nekaj let s partnerjem razšla, sem se seveda klišejsko, kot mnogi po koncu zveze, ponovno vpisala na plesni tečaj salse v Salsateci Ljubljana. Poleg tega sem se odločila še za tečaj bachate, ker zelo rad poslušam to zvrst glasbe.

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti.

Menjavanje partnerjev je bilo tukaj dobrodošlo, saj sem spoznavala veliko ljudi. Nekaterim se je videlo, da plešejo zelo dobro, nekateri so bili še popolni začetniki. Z vsakim je bil ples drugačen. Šele tedaj sem videl, zakaj je dobro, da menjavaš partnerje. Le tako lahko napreduješ, saj se drugače preveč navadiš na plesni stil posameznika in ti postanejo koraki povsem predvidljivi. Seveda mi je bilo z enimi bolj udobno plesati kot z drugim, ni mogoče pričakovati, da se boš ujel z vsemi. Vsi so mi govorili, da naj pridem tudi na preplesavanje, da bom le tako napredovala, ampak enostavno ni šlo, saj nisem imela ustreznega prevoznega sredstva. Ko pa sem čez pol leta kupila avto, sem začela hoditi tudi na preplesavanja. Vsaka plesna šola jih ima na svoji lokaciji, poleg tega pa so še določeni lokali, ki ob posameznih dnevih vrtijo to zvrst glasbe. Na začetku priznam, da mi je bilo prav nerodno. Nisem se počutila sproščeno, nisem vedela, ali me bo kdo povabil na ples. Vedela sem, da ne znam še dovolj, moji boki so bili povsem zakrneli. Ampak, ko me je nekdo povabil, sem sprejela vabilo. Začela sem hoditi vedno več, tudi dva do trikrat na teden. Začela sem vedno bolj uživati. Več kot sem znala, bolj sem uživala. Sčasoma je prišla tudi plesna gibljivost. Tukaj je pomembna vaja, vaja in še enkrat vaja.

Po enem letu od začetka plesanja salse, sem se vpisala še na tečaj kizombe. Eno leto sem odlašala z njo, ker gre za zelo čuten ples, kjer si stalno v objemu. Nisem se čutila sproščeno za to, ni se mi zdelo, da to lahko plešem s kom drugim kot s partnerjem. In prve pol leta je bilo res težko, navaditi se, da si z nekom tako blizu, je zares težko. A ko so ovire v glavi odpadle, sem ugotovila, da lahko plešem s komerkoli. Kizomba mi je tako prirastla k srcu, da sem salso skoraj popolnoma opustila. Osredotočim se samo na ples in popolnoma uživam, svet okoli mene ni važen. Ni važno, kako slab dan je bil, samo še plešem.

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti.
Prednost številnih plesov je v tem, da lahko prideš kar sam. Ne rabiš partnerja, saj tam spoznaš nove ljudi. Marsikdo naveže zelo pristna prijateljstva, razvijejo se tudi ljubezenske zveze. Dokler ne poskusiš, si sploh ne moreš predstavljati, kakšen užitek je, ko se po napornem dnevu zvečer samo prepustiš in plešeš. Da ti eno posebno moč in samozavest. Sedaj, ko nisem plesala že mesec in pol, šele vidim, kako zelo pogrešam to človeško bližino in toplino na plesišču. Prostoru, kjer odmisliš vse in se samo prepustiš. Če te zanima več o omenjenih plesih, obišči spletno stran Salsa addicts, kjer so redno objavljeni dogodki za salso, kizombo in bachato in številne koristne informacije, da bo ples res užitek. Vsekakor priporočam!« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document