Nas čaka poletje brez ekipnih športov?

14 APR 2020


Vlada napoveduje, da naj bi odpadlo druženje ob kavicah, kaj to pomeni za ekipne športe?

V medijih se veliko govori o udarcu COVID-19 na turizem in gostinstvo, presenetljivo malo pa je govora o udarcu na športne aktivnosti. Na začetku se je govorilo o vplivu na velike športne prireditve, kot sta Kranjska gora in Planica, nato pa je vse zamrlo. Finančne izgube športnih klubov, društev in športnih delavcev morajo biti ogromne, mnogo se jih trenutno bori za golo preživetje. A v tem prispevku želim izpostaviti vpliv na ljubitelje športa. Predvsem na ljubitelje ekipnih športov. In za nas je to ogromen udarec.

Nekaterim se bo to zdelo smešno. Rekli bodo, da zgolj zamenjaj šport. Ko bi le bilo tako enostavno... Ljudje smo zanimiva bitja. Nekatere športe vzljubimo takoj, drugih sploh ne moremo videti. Žal se ne moremo kar prisiliti, da bi nam bil všeč drug šport. V trenutnih razmerah so možne zgolj vadbe doma, hoja, tek, pogojno kolesarjenje in rolanje. Velika večina športov tako odpade. Odpadejo vsi ekipni športi (npr. nogomet, odbojka, košarka), individualni športi, kjer sta potrebna vsaj dva (npr. tenis, badminton, ples) in športi, kjer potrebujemo infrastrukturo (npr. plavanje, smučanje, veslanje). In tako počasi, a vztrajno kopni naša dobra volja, saj nam nič ne more nadomestiti priljubljenega športa.

Stalno se poudarja pomen rekreacije za zniževanje stresa. A problem nastane, ko se ne moremo športno udejstvovati, kot si želimo. Ko svojih dni ne moremo preživeti na športni lokaciji, kjer smo najraje. Nekaj časa že lahko potrpimo, a trenutne besede, ki prihajajo iz ust vladnih uslužbencev, v nas začenjajo vzbujati nemir. Če bo odpadlo druženje ob kavicah, kaj to pomeni za športe, kjer brez kontakta ne gre? Bo to poletje brez plesa in brez ekipnih športov? Lepo vreme, mi pa ne moremo početi stvari, ki nas najbolj veselijo? Saj se nam bo zmešalo!

Za vračilo denarja odpovedanih potovanj se je že zagnal vik in krik, kaj pa za vnaprej plačane termine rekreacije. Kdaj bodo športna društva in objekti povrnili že vnaprej plačane termine rekreacij? Bodo to zmogli? Država bo mogla tudi njim konkretno priskočiti na pomoč, če ne želimo, da športna društva, klubi in objekti propadejo. Fitnes trenerji in izvajalci vodenih vadb so se nekako znašli, vadbe so začeli ponujati preko spleta, a žal pri izvajalcih ekipnih športov to ni možno. Olimpijski komite Slovenije je vladi predlagal, da v sklopu tretjega megazakona sprejme ukrepe, ki bodo omogočile preživetje športa. Svojo podporo ukrepom lahko izraziš na družabnih omrežjih v okviru spletne kampanje »Navijamo za šport«.

navijamo za šport

V trenutnih razmerah so v prednosti ljudje, ki se udejstvujejo v športih, kjer ni potrebno imeti soigralcev. Šele v teh razmerah vidimo, kako malo je takih športov. Kako pomembno je imeti družbo za šport in kako nas to zelo sprošča. Vlada bo morala konkretno premisliti, kako omogočiti ljudem, da se bodo lahko začeli udejstvovati tudi v ekipnih športih. Bojim se, da bo v nasprotnem primeru psihično počutje naroda, ki je nor na šport, hudičevo trpelo!« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document