Telo ti bo hvaležno!

21 APR 2020


Si tudi ti ljubitelj čaja? Če še ne, je čas, da postaneš!


Za naše dobro počutje je zelo pomembno, da popijemo dovolj tekočine. Naše telo je sestavljeno iz okoli 60 - 70 % vode. Telesne tekočine so pomembne za oskrbovanje celic s hranili in kisikom, uravnavanje telesne temperature, ustvarjanje sline, varovanje organov in vezivnih tkiv ipd. Dnevne izgube tekočine so velike, saj jih izgubimo s potenjem, dihanjem, urinom in blatom. Telo mora te izgube nadomestiti, če ne, nam grozi dehidracija. Svetuje se, da se popije vsaj 2 do 3 litra vode na dan. Voda je zares zdravilna, ampak je pa brez okusa. Če ti to ni všeč, je zate odlična alternativa čaj. Seveda tisti nesladkan.

Imamo več vrst čaja - zeleni čaj, črni čaj, beli čaj, zeliščni čaj, sadni čaj ipd. Vsak ima svoje prednosti, skupno pa jim je, da imajo blagodejen učinek na zdravje. Strokovnjaki poudarjajo pozitiven vpliv na delovanje srca, zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen in rakava obolenja, protivnetno delovanje, preprečujejo pojav kroničnih bolezni in omogočajo obnavljanje celic v telesu. Pripomogli naj bi tudi k boljšemu spancu in bolj zdravi koži.

Posebej se izpostavljajo pozitivni učinki zelenega čaja. Tako naj bi po nekaterih raziskavah pomagal pri zdravljenju bolezni srca, ledvic, osteoporoze, možganske kapi, Alzheimerjeve bolezni, uravnavanju ravni sladkorja v krvi in pri spodbujanju prebave. Ker vsebuje kofein naj bi pomagal tudi pri izboljšanju koncentracije ter pospeševal metabolizem in kurjenje maščob.

čaj

Pitje čaja pa nima samo pozitivnih učinkov, temveč tudi negativne. Možna je slabša absorpcija železa v telesu, kar lahko vodi v slabokrvnost. Obstajala naj bi tudi večja možnost krvavenja tudi ob manjših poškodbah ter hitrejši pojav modrice. Redno pitje čaja tudi povzroči, da se na tvojih zobeh naredijo rjave obloge in se obarvajo, zato je pametno po pitju si ščetkati zobe.

Vsaka vrsta čaja ima določen optimalen čas kuhanja, sicer se lahko razpustijo tudi negativne snovi. Prav tako čaja ne smeš popiti v neomejenih količinah, še posebej tiste, ki imajo vsebnost kofeina (zeleni čaj, črni čaj). Najboljši čaji so iz nabranih zelišč ali lističev, ampak večinoma te opcije nimamo. Od čajev, dostopnih v prodaji, naj bi bil najmanj obdelan zeleni čaj, ki ima tudi največ zdravilnih učinkov.

Kljub temu, da je bolje, da kupujemo čaj v lističih, je veliko priročnejše, da ga kupimo kar v vrečki. Problem nastane, ko nimamo te vrečke kam dati, vrečka pa tudi ne sme biti predolgo notri. Mi smo odkrili nove skodelice dveh mladih nadobudnih podjetnikov, ki rešujejo ta problem. Pod imenom Topli užitki sta Arijanna in Martin na trg lansirala skodelice, ki imajo poseben prostor za vrečko. Pitje čaja je sedaj še bolj enostavno. Omogočajo celo personalizirano skodelico, ki ti jo narišejo po tvojih željah. Spremljaj naš FB in IG, zate imamo v naslednjih pripravljeno posebno presenečenje.

čaj topli užitki

Ni lepšega kot uživati ob skodelici čaja, pa še tvoje telo ti bo hvaležno.« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document