Pravljična Goriška Brda

23 JUN 2020


Očarljive vasice. Grad. Vinogradi. Oljke. Češnje. Dih jemajoč razgled po gričevnati pokrajini.

Goriška Brda spadajo v geografsko območje Posočje in ležijo tik ob meji z Italijo, zato ne bodi presenečen, če te bo navigacija do tja pripeljala kar po italijanski strani. Pogled na to čudovito pokrajino te ne bo pustil ravnodušne. Takoj ugledaš vinograde in številne očarljive vasice (Medina, Plešivo, Vipolže, Šmartno, Dobrovo). Vila Vipolže, Grad Dobrovo, Razgledni stolp Gonjače so le nekatere izmed kulturnih znamenitosti. Mene osebno je najbolj navdušil sprehod po srednjeveški vasici Šmartno. Razgled, ki se odpira, je prečudovit. Ljubitelji dobre hrane in pijače v teh krajih res pridejo na svoj račun, saj vasice ponujajo številne odlične gostilne, v katerih lahko dobite tipične lokalne specialitete. Pokrajina je značilna po briškem sadju (češnje, marelice, hruške, fige), briškem vino, izvrstnem oljčnem olju in ostalih briških pridelkih.

Češnjeva pita v hotelu San Martin

Brda pa niso zgolj odlično vino in kulinarika, s svojo razgibano pokrajino ponujajo veliko možnosti za pohodništvo in kolesarjenje. V Brdih so pripravili 8 peš poti, ki so poimenovane po starih briških sortah češenj. Poti so obdane z zelenjem vinogradov in sadovnjakov, za več informacij klikni tukaj. Poleg tega ponujajo tudi 5 tematskih poti, najbolj znana je Alpe Adria Trail, ki vodi skozi Avstrijo, Italijo in Slovenijo, med drugim tudi čez Brda. Briški del pohodne poti je primeren za dvodnevno pohodniško turo in ob tem spoznavanje bogate kulturne, naravne in kulinarične tradicije.

Goriška brda

Tudi navdušeni kolesarji bodo prišli na svoj račun, saj obstaja 10 različnih poti, ki so poimenovane po vrstah sadežev. So različne težavnosti, dolge od 19 km do 50km, nekatere so asfaltirane, primerne za cestno kolo, druge so kombinacija asfaltne in makadamske primerna za gorsko kolo. Za več informacij klikni tukaj. Ko boš rabil osvežitev, se lahko odpraviš do korit z imenom Krčnik in se tam osvežiš v vodi.

Poleg čudovite pokrajine so Goriška Brda izhodišča točka tudi za izlete na Sočo. Če si željan adrenalina, se lahko ukvarjaš z vodnimi športi, kot sta rafting in kanjoning, ali pa se odpraviš v pustolovski park Soča fun park na Solkanu. Zanimivih krajev za športne navdušence kar ne zmanjka. Ampak naj ne bo vse samo šport, ti kraji so idealni za uživanje ob kozarcu vina s pogledom na pravljične griče.

vino v Brdih

Še nisi prepričan? Po tem videu boš spremenil mišljenje!

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti.« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document