Lacrosse – najhitrejši ekipni šport na dveh nogah

8 JUL 2020


Dinamičen, atraktiven, hiter, edinstven. To so pridevniki, s katerimi bi lahko opisali lacrosse, enega najstarejših ekipnih športov na svetu.


Približno leta 1100 so ga izumili severnoameriški staroselci, ki so ga igrali za zabavo, v zahvalo Stvarniku, z njim pa so tudi reševali medplemenske spore. Igrišče je bilo lahko dolgo več kilometrov, igra se je odvijala tudi po nekaj dni in vanjo je bilo lahko vključenih tudi po nekaj 100 mož iz obeh plemen. Prvič so Evropejci šport spoznali v času misijonarskih odprav v Severno Ameriko v 17. stoletju, ko je francoski misijonar med opazovanjem igro poimenoval lacrosse, saj ga je palica, ki jo uporabljajo igralci, spominjala na njegovo škofovsko palico, ki se v francoščini imenuje la crosse. Bogata tradicija lacrossa se je ohranila do danes, severnoameriški Indijanci Irokezi na svetovnih prvenstvih nastopajo pod svojo zastavo, ohranilo se je tudi izročilo, da ob rojstvu otroka položijo v njegovo zibko leseno lacrosse palico.

Indijanska igra z žogo
Indijanska igra z žogo (Smithsonian American Art Museum)
V Združenih državah Amerike in Kanadi (kjer je lacrosse tudi poletni nacionalni šport) je šport najbolj razvit, v zadnjih 30 letih pa doživlja velik razvcet tudi drugod po svetu in je trenutno eden najhitreje rastočih športov na svetu.

Za ogled video vsebine se morate strinjati s piškoti. Vrhunci Major League Lacrosse 

V Sloveniji je bila prva lacrosse tekma odigrana leta 2004. Pod okriljem Lacrosse zveze Slovenije trenutno delujejo trije klubi: Lacrosse klub Olimpija, Ženski lacrosse klub Olimpija in Lacrosse klub Ljubljana. V prvem desetletju je bil razvoj osredotočen na moški lacrosse, od leta 2016 v Sloveniji igrajo lacrosse tudi ženske, prvi treningi za mlade pa so se začeli v lanskem letu. Udeležujemo se tekmovanj na mednarodni ravni, moški igrajo v Danube Lacrosse League, skupaj z ekipami iz Avstrije, Madžarske, Slovaške in Hrvaške. Ena večjih prelomnic za slovenski lacrosse je bila poletje 2016, ko se je slovenska moška lacrosse reprezentanca udeležila svojega prvega evropskega prvenstva, ki je potekal na Madžarskem.

Začetek četrtine
Začetek vsake četrtine se začne s face-offom

Lacrosse je ekipni kontaktni šport, pri katerem zasledimo elemente hokeja, ameriškega nogometa, košarke in rokometa. Cilj je zadeti gol, pri katerem so ključni elementi igre prenašanje in podajanje žogice med soigralci ter pobiranje žogice s tal z lacrosse palico. Igra se odvija na travnatem igrišču velikosti nogometnega, pri čemer igra poteka tudi za golom. Pri moški različici je dovoljenega več kontakta, zato pod obvezno zaščitno opremo sodijo čelada, rokavice, komolčniki, suspenzor in zaščita prsnega dela. Ženski lacrosse ima precej strožja pravila glede dovoljenega kontakta, zato so obvezna le zaščitna očala in ščitnik za zobe. Visoka zaščita je pomembna tudi zato, ker žogica pri strelu lahko doseže hitrost tudi več kot 150 km/h. Pozicijo vratarja pri lacrossu uvrščajo med eno najtežjih v športu nasploh.

ženski lacrosse
Ženski lacrosse ima strožja pravila glede kontakta, zato imajo manj opreme.

Lacrosse je primeren šport za vse starosti in spole, v vsakem trenutku se da kontakt in igro prilagoditi znanju in sposobnostim igralcev. Je odlična gibalna aktivnost, pri kateri so vključene vse mišice v telesu. Lahko si velik ali majhen, močnejši ali bolj vzdržljiv, na vsaki poziciji (obramba, sredina, napad ali vratar) lahko izkoristiš svoje prednosti.

Napisal Aleš Golob, Lacrosse zveza Slovenije.

Slovenski klubi organizirajo treninge za moške, ženske in mladino. Za opremo poskrbijo oni, od tebe pričakujejo le udobna športna oblačila in obutev ter dobro voljo. Za več informacij obišči spletno stran lacrosse.si ali jih poišči na Facebooku (Lacrosse Slovenija) oziroma na Instagramu @slovenialacrosse. Prvi mesec so treningi pri njih brezplačni!« NAZAJ
0

»Če verjameš v uspeh,
lahko to dosežeš!«


Blog za vse ljubitelje aktivnega življenja


Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Strinjam se Onemogoči piškotke
Untitled Document